Cuprins:

Cum alegi o centrala termica potrivita
Centrala termica cu functionare pe gaz
Centrala termica cu functionare pe GPL
Centrala termica electrica
Centrala pe combustibil solid
Ce trebuie sa stii cand alegi centrala termica
Noua centrala termica Ariston One PLUS. Avantaje si puncte forte

De cele mai multe ori, cand te confrunti cu luarea unei decizii in ceea ce priveste achizitionarea unui produs sau serviciu, constati ca multitudinea de variante pe care le gasesti pe piata te pot pune in dificultate. De ce? Sunt atat de multe incat nu mai sti ce ti s-ar potrivi cel mai bine.

Nu esti scutit de aceasta situatie nici in cazul in care esti in cautarea unei centrale termice pentru casa ta. Afla din acest articol care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a alege centrala termica potrivita, atat din punct de vedere al performantelor, cat si al pretului pentru a te bucura de un confort termic ridicat si un consum de energie cat mai redus.

Cum alegi o centrala termica potrivita

Confortul din casa ta este in stransa legatura cu gradul de incalzire sau racire al acesteia. Daca centrala termica iti asigura caldura necesara pe perioada rece din an, aerul conditionat va fi aparatul din locuinta responsabil in mare parte cu racorirea aerului in timpul verii. Una dintre calitatile acestuia este legata de faptul ca ne poate servi si pentru incalzirea interioara cand este nevoie.

Alegerea tipului de centrala termica se face tinand cont de doua criterii: combustibilul si tehnologia folosite. In functie de combustibil, poti alege intre:

1. Centrala termica cu functionare pe gaz – poate fi instalata atat in apartamente, cat si in case. Se caracterizeaza prin consum scazut, randament bun si dimensiuni reduse, ocupand putin spatiu la instalare.

2. Centrala termica cu functionare pe GPL – beneficiul acestora consta in posibilitatea utilizarii in spatii independente de sursele de alimentare, deoarece gazul lichefiat se stocheaza in butelii.

3. Centrala termica electrica – montata de regula in case care nu sunt recordate la reteaua de distributie a gazelor naturale, se poate instala fara probleme si in apartamente. Unul dintre avanatajele acestor modele consta in rapiditatea cu care incalzesc locuinta. Cu toate ca pretul de achizitie este inferior celui necesar cumpararii unei centrale termice pe gaz, costul anual alocat consumului depaseste cu de pana la 3-4 ori cheltuielile destinate facturilor in cazul folosirii unei centrale termice pe gaz. Necesita revizii periodice mai rare, comparativ cu centrala termica pe gaz.

4. Centrala termica pe combustibil solid – functioneaza pe peleti, lemn, brichete, carbune, deseuri, tocatura lemnoasa sau resturi menajere. Din cauza dimensiunilor mari necesita amplasarea intr-o camera tehnica, ceea ce o incadreaza in categoria centralelor termice destinate caselor. Trebuie luat in calcul totodata si un spatiu necesar pentru depozitarea combustibilului pe care il folosesti. Presupun costuri scazute si au o durata mare de viata, de cel putin 20 de ani.

Daca iei in calcul tehnologia unei centrale termice, distingem doua categorii:

1. Centrala termica in condensatie – are o eficienta energetica foarte buna si un consum redus, motiv pentru care poate fi inclusa in lista produselor eco-friendly. Ca si durata de viata, poti sa te astepti la minimum 10 ani. Cu toate ca presupune o investitie initiala substantiala, aceasta se va recupera in circa 2-3 ani.

2. Centrala termica clasica – Uniunea Europeana a interzis comercializarea acestui tip de centrala, acuzand un grad ridicat de noxe emise in atmosfera. Consumul este mai mare cu pana la 30% fata de consumul raportat in cazul utilizarii unei centrale termice in condensatie.

Citeste si despre: Spune stop alergiilor cu purificatorul de aer potrivit

Ce trebuie sa stii cand alegi centrala termica

Exista mai multi factori de care sa tii cont cand intentionezi sa alegi modelul de centrala termica potrivit locuintei tale. Pretul centralei termice, care variaza in functie de producator, model, combustibil utilizat, este pentru unii prioritar. Pe langa pret, este important sa tii cont de suprafata si tipul locuintei, cat si de izolarea termica a acesteia.

Eficienta si consumul, randamentul si siguranta in exploatare, sistemul de informare si diagnoza (care permite verificarea constanta a starii de functionare a centralei), cat si perioada de garantie si post garantie nu trebuie omise in decizia ta in ceea ce priveste alegerea centralei termice.

Evita greseala de a alege o centrala termica in functie de numarul de consumatori de apa calda, deoarece puterea termica a centralei trebuie raportata in primul rand la suprafata utila pe care urmeaza sa o incalzeasca.

Un alt aspect important legat de alegerea centralei termice potrivita necesitatilor tale se refera la alegerea termostatului. Acest accesoriu al centralei termice iti permite sa ai control asupra temperaturii ambientale din casa ta, atat printr-o accesare manuala, cat si apeland la beneficiile tehnologiei legate de controlul aparatelor de la distanta prin conexiunea la internet. Avantajul unui termostat ambiental programabil, cu control prin internet este ca iti permite sa setezi temperatura pentru fiecare zi a saptamanii, pentru momentul zi/ noapte sau perioada in care esti plecat. Totul se traduce printr-un consum redus de energie si astfel costuri mai mici pentru tine.

Daca esti in cautarea unei centrale termice pentru locuinta ta, ar fi bine sa iei in calcul noua gama de centrale termice in condensare de la Ariston, ONE PLUS.

Citeste si despre: Cum alegi un termostat potrivit pentru confortul familiei. Caracteristici si beneficii

Noua centrala termica Ariston One PLUS. Avantaje si puncte forte

Daca esti deja familiarizat cu modelele de centrale termice marca Ariston, nu va fi o surpriza pentru tine sa afli ca noile modele pastreaza traditia calitatii la care se adauga noi performante, care duc la un consum minim de energie.

Noua gama de centrale termice numita ONE PLUS se bazeaza pe un design italian modern, care are la baza materiale de inalta tehnologie. Marele avantaj il reprezinta interfata inovatoare de sistem Sensys HD (inclus pentru modelul ALTEAS ONE PLUS NET), ce permite controlul optim si usor al confortului termic din locuinta.

Toate modelele au incorporat modulul WiFi ceea ce face posibila utilizarea aplicatiei Ariston NET (cu ajutorul unui termostat cu control prin internet), de pe un telefon sau tableta, asigurand astfel economia de energie, controlul si asistenta de la distanta (disponibila doar prin abonarea la servicii post-vanzare Ariston NET-PRO). In plus, cu noile functionalitati AI ale Ariston NET, sistemul este gestionat in mod activ de centrul de service care monitorizeaza sistemul și poate interveni asupra defectiunilor aparute, inainte de a te confrunta cu vreo situatie nedorita.

genusHeater clasHeater alteasHeater

Cele trei modele de centrala termica in condensare, de la Ariston, ONE PLUS – ALTEAS, GENUS si CLAS se incadreaza in clasa eficienta energetica A. Pe langa modulul WiFi incorporat, din modelele mentionate anterior, primele doua se disting si printr-un sistem nou de control al aprinderii, sistem nou de control al debitului, certificare pentru amestecuri care contin pana la 20% hidrogen si testare interna pentru pana la 30% hidrogen, programare Smart si functii avansate, cu vizualizare consumuri si costuri (cu aplicatia mobila Ariston NET, pentru modelul Genus ONE PLUS).

Consumul redus este posibil pentru modelul CLAS ONE PLUS datorita modificarii raportului de modulare, de la 1:7 la 1:8, raport de modulare care se traduce prin capacitatea centralei termice de a porni si functiona la o putere mai mica decat cea maxima, adaptandu-si puterea continuu in functie de necesarul fiecarei locuinte.

Modelul ALTEAS ONE PLUS NET beneficiaza de interfata Sensys HD, pentru centralele termice in condensare GENUS ONE PLUS si CLAS ONE PLUS aceasta se achizitioneaza separat. Interfata de sistem Sensys HD iti permite sa creezi un program de temperatura zilnic si saptamanal, sa configurezi temperaturi specifice pentru maxim sase zone diferite din casa ta, optiuni disponibile manual sau prin controlul de la distanta datorat conexiunii WiFi incorporate.

Dimensiunile reduse si structura compacta a modelelor din gama ONE PLUS (H745mm x L400mm x l315mm) permit instalarea murala fara complicatii, neocupand o suprafata mare din spatiul casei. Toate cele trei modele permit accesul frontal la componentele principale, o deschidere lina pentru panoul de control si o diagnoza simpla. Modelele de top – ALTEAS ONE PLUS NET si GENUS ONE PLUS sunt dotate cu ecran tactil si sunt extrem de silentioase, inregistrand un nivel de zgomot de doar 46dB.

Confortul termic pe care il obtii in interiorul casei tale depinde de tipul de izolatie aleasa, calitatea acesteia, dar si de modalitatea de incalzire a locuintei pe care o alegi. Noile modele de centrale termice in condensare din gama ARISTON ONE PLUS – ALTEAS, GENUS si CLAS – sunt varianta ideala pentru a contribui la confortul termic din locuinta ta. Le gasesti pe toate la Ucrom, tot ce trebuie sa faci este sa ne contactezi la numerele de telefon 0751 086 439/ 0751 083 459 sau sa ne trimiti un mail pe adresa: office@ucrom94.ro.