Toamna este anotimpul in care pregatim locuinta pentru iarna si, cu acest prilej, iti amintim sa nu amani o revizie anuala a instalatiei termice din caminul tau. Daca eliminarea depozitelor de coroziune si/sau a calcarului din calorifere si centrala nu este punctul tau forte, mai jos vei afla 5 pasi pe care ii poti aplica pentru a duce munca la capat.

Unele din cele mai des intalnite situatii neplacute cu care ne putem confrunta sunt: fie nu se incalzesc toate caloriferele din locuinta – atunci cand vorbim de instalatii mai vechi, fie centrala termica incepe sa produca cateva zgomote sau nu sunt aerisite radiatoarele – situatii frecvente in cazul celor din aluminiu etc. Toate aceste mici semnale ne anunta ca ceva nu merge bine si trebuie sa actionam.

Coroziunea care apare in instalatiile termice, pe langa faptul ca este de mai multe tipuri (in functie de natura chimica, dar si de aspectul zonei degradate), ne poate da mai multe batai de cap decat ne asteptam.

In functie de tipul de locuinta (casa sau apartament), de tipul de instalatie sau de vechimea acesteia si nivelul de reziduuri, se aplica anumite proceduri cu agenti chimici diferiti.

3

Ce putem face pentru a pregati dar si preveni aparitia coroziunii si a depunerilor calcaroase in instalatiile termice dintr-o locuinta?

Primul pas asigurarea centralei si a conditiilor in care aceasta functioneaza.

Multe persoane uita sa o ingrijeasca corespunzator, ajungand sa nu mai functioneze eficient ca atunci cand a fost achizitionata.  Filtru eliminator VORTEX – este ideal pentru prevenirea depunerii reziduurilor in sistemul de incalzire centrala. Acestea pot produce avarierea prematura a pompelor, robinetelor si schimbatoarelor de caldura. Pentru a evita acest lucru, filtrul Sentinel Eliminator Vortex poate fi montat cu usurinta pe teava de retur a centralei termice si va proteja sistemul contra tuturor tipurilor de reziduuri.

Al doilea passtabilim numarul de calorifere din instalatia casei pe care le vom curata si materialul radiatoarelor, iar mai apoi gradul de depuneri pe care l-ar putea avea.

In functie de numarul de radiatoare, alegem dozajul agentului de curatare necesara. De exemplu, 1 litru de Sentinel X400 este suficient pentru a trata un sistem casnic tipic cu 8 pana la 10 bucati.

71bc542cd14e7ac38928e9567b2ac50c

In al treilea passtabilim vechimea instalatiei termice si tipul de reziduuri.

Pentru a inlatura depozitele de coroziune din instalatiile termice in functie de tipul acestora este recomandat sa fie utilizate produsele Sentinel. Cei mai recomandati agenti pentru indepartarea depunerilor sunt X400 si X800, iar pentru a preveni coroziunile ce vor aparea in instalatie este indicat sa folosim X100. De exemplu, pentru un sistem mai vechi de 6 luni este recomandat sa folosim agentul de curatare X400. Gelul de indepartare a depunerilor X400 poate fi lasat sa actioneze pentru 3-4 saptamani, mai apoi se aplica gelul X100 pentru intretinerea instalatiei termice.

Pasul al patrulea este despre protectie.

Ne asiguram ca avem un echipament corespunzator, ca apa este oprita si nu mai curge prin radiatorul pe care dorim sa il curatam (la apartament) sau prin intreg sistemul de incalzire (la casa). De asemenea, ne asiguram ca avem instructiunile de curatare ale radiatorului sau ale centralei.

La final, aplicam procesul de curatare oferit de catre producator in manualul de utilizare al instalatiei.

Fiecare instalatie difera de la un producator la altul, la fel si modul de curatare.

Ucrom ofera o gama larga de produse de curatare de la Sentinel X700 Dezinfectant si biocid pentru sisteme de incalzire prin pardoseala, la Sentinel X900 Filter Aid – pentru toate tipurile de sisteme de incalzire indirecte.

Pe langa avantajele deja existente, din produsele de curatare si intretinere a caloriferelor si centralelor termice ale brandului SENTINEL cateva sunt si biodegradabile. In aceasta perioada iti punem la dispozitie oferte la agentii chimici de intretinere a instalatiilor termice. Lista cu produse o poti vizualiza aici.